Kurak ve yağışsız bir mevsimin ardından zarar eden çiftçiler bu kez tefecilerin ağına düşüyor. Batman genelinde Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifleri ve diğer bankalara borçlu olan çiftçiler, bu sene yağışın az yağması nedeniyle yaşanan kuraklık yüzünden tefecilerin ağına düşüyor.
Para sıkıntısı yaşayan çiftçilere tapularını ipotek ederek veya başka suretle borçlandıran tefeciler, onlarca aileyi mağdur ediyor. Öte yandan bölgede bölgesinde yıllardır devam eden tefecilik sistemi çiftçiye yıkım yaşatıyor. Tefeci para yerine üreticinin ürünlerini yarı fiyatına elinden alıyordu. Ancak bu sene kuraklık olması nedeniyle çiftçiye nakit para imkanı sunan kan emiciler, yakın zamanda onlarca insanın buralardan göç etmesine neden olacak.
Bu yıl yaşanan kuraklık çiftçilerimizin sorunu kangren olacağa benziyor zaten çiftçilerin zamlara karşı direnmesi üstüne üstlük kuraklıkta eklenmesi çiftçileri bir hayli düşündürüyor.
Bu durumdan en çok uyanık tefecilerin iştahını kabartacağa benziyor, şimdiden gelecek yıl için mazot tohum gübre için çiftiler kara kara düşünürken etraflarında tefecilerin şimdiden cirit atmaları çiftçileri bir hayli düşündürüp tedirgin etmektedir.
Allahtan saman iyi buğday samanının 1 liraya dayanması birazda olsun çiftçileri güldürüyor çünkü her şeye alabildiği kadar pahalaşması çiftçileri kara kara düşündürürken bide kuraklık belası çıktı kuru tarım arazisi gerçekten her zaman risk…
Kuraklığa karşı ziraat bankası sonuna kadar çiftçilere kapılarını açmalı ve çiftçileri tefecilerin kucağına atmamalı Cumhuriyetin kuruluş yıllarında yaşanan kuraklık “1929 Dünya Ekonomik Krizi” Atatürk ve devleti yönetenleri iktisadi politika değişikliği arayışına yöneltmiştir. Mevcut iktisadi yapının ve sorunlarının belirlenmesi amacıyla önce 1930’da “Sanayi Kongresi”, Ocak 1931’de ise 1. Türkiye Ziraat Kongresi toplanmış, kongrelere sunulan bildirilerde ülke ekonomisinin durumu ve çözüm önerileri tartışılmıştır. Bu çalışmada 1929 Dünya Ekonomik Krizinin Türk tarımına etkileri incelenmiş, 1. Türkiye Ziraat Kongresi Raporları çerçevesinde tarım sektörünün bitkisel üretim sahasına etkileri ve çözüm önerileri değerlendirilmiştir.
Çalışmada; o döneme ilişkin dokümanlar, basılı ve belgesel kaynaklar, kitap ve gözlemsel yayınlar, “1931 Ziraat Kongresi İhtisas Raporları” ile daha sonra yapılan araştırmalardan ve makalelerden yararlanılmıştır. I. Ziraat Kongresi’nde, ilk kez Türkiye’nin tarımsal yapısı ayrıntılı ve bilimsel bir anlayışla analiz edilerek tarım sorunları tespit edilmiş, çözüm yolları hükümete sunulmuştur. 1930’lu yıllarda devletçi ve planlı bir iktisadi politika ile ortalama büyüme hızı %7’ye ulaşmış, sanayi sektörünün finansmanı da büyük ölçüde Türk köylüsünden alınan dolaylı ve dolaysız vergilerden sağlanmış, genel miktarlar yetersiz olsa da 1923 – 1938 döneminde tarımsal üretim iki katına çıkmıştır
Bu durumda tarım kredi kooperatifleri işi ticaret değil çiftçi destekçisi olmalı faizler silinmeli borçlar ertelenmeli kısacası tarım kredi kooperatifi ile ziraat bankası el ele verip çiftçiyi tefecilerin elinde kurtarmalıdır…